Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Vijesti
Upoznajmo se s bolestima: crna trulež provodnih snopova kupusnjača
MONITUS AGRO d.o.o.
Crna trulež provodnih snopova kod kupusnjača (Xanthomonas campestris pv. campestris)
Kroz nekoliko vijesti objavit ćemo opise nekih bolesti i štetnika koje smo ove godine uslikali u poljima. Pokušat ćemo vas upozoriti i upoznati s nekim bolestima i štetnicima na kulturama koje uzgajate, te vam preporučiti neke hibride otporne na te bolesti ili štetnike.
U prvoj priči spomenut ćemo se već odavno poznate bakterijske bolesti, za koju struka još uvijek nema rješenja. Radi se o crnoj truleži provodnih snopova kod kupusnjača, poznatijoj kao Xanthomonas.

Najčešće se javlja na kupusu i kelju

Bakterija parazitira na mnogim vrstama iz porodice kupusnjača, a najčešće kod kupusa i kelja.
Simptomi su jasni, u početku se vide male crne pjege na listovima, te žućenje koje počinje na rubu lista u obliku slova V. List se uskoro suši, razmekša i istrune.
Parazit se održava u tlu, gdje ostaje vitalan 2-3 godine. Bakterija inficira biljku kroz prirodne otvore na listovima, kroz oštećenja nastala na bilo kojem mjestu domaćina. Lisne uši i puževi također sudjeluju u širenju bolesti. Kiša, umjetno kišenje te visoka temperatura potpomažu širenju parazita.

Rješenje su otporniji hibridi

Na slikama možete vidjeti jako oštećen kelj, te kupus. Isto tako, vidi se i Toreador F1, hibrid koji pokazuje dobru tolerantnost na ovu bakteriju, za razliku od drugih hibrida.
Objavljeno: 05.11.2020 / 11:27
Autor: MA
Pročitaj i ovo
CLOSE