Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Vijesti
MONITUS AGRO d.o.o.
Upoznajmo se s biljkama: nutritivna vrijednost špinata
MONITUS AGRO d.o.o.
Špinat je vrijedna i višestruko korisna namirnica
Špinat potječe iz zapadne Azije, s područja današnjeg Irana. U Europu je stigao za vrijeme križarskih ratova. Najviše se uzgaja u Italiji, Francuskoj i Njemačkoj. Prisutan je u gotovo svakom manjem vrtu, što pridonosi kvalitetnijoj prehrani u domaćinstvu.

Bogatstvo špinata

Špinat je koristan u prehrani djece, ali i starijih. Preko trećine suhe tvari špinata čine bjelančevine, koje sadrže sve esencijalne aminokiseline. Bogat je mineralima, naročito željezom i kalijem, te vitaminima. Od vitamina najbogatiji je vitaminima E, B i C.
Bogat je oksalnom kiselinom, koji veže veće količine kalcija i natrija, što izaziva pomanjkanje najčešće kalcija. Zato se preporuča špinat najčešće pripremati s mlijekom, koje je bogato kalcijem.

Potencijalno opasna namirnica

Međutim, špinat ima mogućnost nakupljanja nitrata, koji u većim količinama mogu biti štetni. Štetan učinak nitrata nastaje prelaskom u nitrite, najčešće dužim stajanjem, lošim transportom i skladištenjem. Nitrati se nalaze u peteljci lista, pa se preporuča koristiti samo plojku, ako špinat nije svjež, da bi se izbjegli negativni učinci.

Neke nove sorte

U našoj ponudi možete pronaći špinat odlične kvalitete- El Tajin, a više o njemu pročitajte u rubrici Sjeme povrća.
Objavljeno: 08.06.2021 / 13:51
Autor: Marin Mihaljević
Pročitaj i ovo
CLOSE