Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Vijesti
MONITUS AGRO d.o.o.
Upoznajmo se s biljkama: nutritivna vrijednost rotkvice
MONITUS AGRO d.o.o.
Gomolj ove biljke je prava dijetalna hrana
Rotkvica je povrće bez kojeg je nazamisliv Uskršnji doručak, te je vrlo cijenjena namirnica. Negdje je smatraju lijekom protiv raznih tegoba, vrućice, dišnih problema i žuči. Potječe iz istočnog Mediterana i odavno je poznata kao povrće.

Dijetalno povrće

Trenutno prevladavaju okrugli gomolji, iako su prvi poznati kultivari imali izduženi oblik. To je biljka blage klime, najbrže raste na temperaturama oko 17°C. Može podnijeti niske temperature do -4°C.
Rotkvica se najčešće koristi kao svježa, narezana u salate, ili uz sendviče. Osim gomolja mnogi koriste i mlado lišće u miješanoj salati. Prema hranidbenoj vrijednosti zaostaje za rotkvom, zato što se koristi gomolj vrlo mlade biljke. Zato se smatra i jeste u punom smislu, dijetalno povrće.

Bogatstvo vitamina i minerala

Bogata je gorušičinim uljem i limunskom kiselinom, što joj daje pikantan okus. Uz visok sadržaj vode, gomolji rotkvice su bogati ugljikohidratima i mineralima. Od minerala su najzastupljeniji natrij i kalij.
Ipak, rotkvica je najpoznatija po tome što je bogata vitaminom C i prehrambenim vlaknima, koja imaju dobar utjecaj na ljudsku probavu. Količina vitamina C je tolika da 100g rotkvice zadovoljava 25% dnevne potrebe za tim vitaminom.
Od naših rotkvica najčešće koristite Rondar, a više o njemu u rubrici Sjeme povrća.
Objavljeno: 22.03.2021 / 09:36
Autor: Marin Mihaljević
Pročitaj i ovo
CLOSE