Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Vijesti
Upoznajmo se s biljkama: nutritivna vrijednost brokule
MONITUS AGRO d.o.o.
Sve se više koristi u prehrani zbog zdravstvene vrijednosti
Brokula je po svojoj strukturi jednostavnija od cvjetače, pa se stoga smatra da je cvjetača i nastala od brokule. U Europu se proširila iz Italije, koja je i danas jedan od većih proizvođača. Sinonimi su: prokula, priranak ili kaulin, ovisno o podneblju.

Namirnica bogata vitaminima

Kao namirnica se koristi cvat i gornji dio stabljike. Može se jesti sirova, ali najčešće se jede kuhana. Preporuča se brokulu kuhati kratko, jer je bogata vitaminom C, koji se dužim kuhanjem gubi. Kako vitamin C apsorbira minerale željeza, kojim je također bogata brokula, to je dodatan razlog da se brokulu ne kuha predugo.
Brokula je bogata bjelančevinama, dijetalnim vlaknima, te antioksidansima luteinom i zeaksantinom. Od vitamina najviše ima vitamina A, te vitamina B. Od minerala, osim željeza, najviše ima kalcija te kalija, mangana i cinka.
Preporuča se za prehranu trudnica jer sadrži dosta folne kiseline.
100 g kuhane brokule sadrži 34 kcal, što je više nego u kupusa ili cvjetače.
Brokula je važna namirnica za detoksikaciju tijela, a neka istraživanja pokazuju da brokula ima i antikancerogena svojstva.

Sve veća potrošnja

U svijetu se povećava potrošnja, pa tako i proizvodnja ove vrijedne namirnice. Isto tako, imamo dojam da se i u Hrvatskoj povećava proizvodnja brokule.
Syngenta je, sukladno porastu potražnje, zadnjih par godina razvila neke nove hibride, koji bi trebali zadovoljiti povećanje proizvodnje. Više o novim hibridima u rubrici Sjeme povrća.
Objavljeno: 13.05.2021 / 13:16
Autor: Marin Mihaljević
Pročitaj i ovo
CLOSE